Coliva
In video de mai jos am detaliat pas cu pas modul de preparare al acestei bunatati!
Daca iti este mai usor sa parcuri pasii notati in scris, urmeaza fiecare etapa dupa cum urmeaza:
Spala arpacasul in 9 ape.
Lasa-l la hidratat 4 ore, in cei 1,5 l apa.
Pune-l la fiert, la temperatura ridicata, si amesteca in el pana incepe sa fiarba, pentru a nu se prinde de fundul cratitei.
Cand a inceput sa fiarba, acopera cu capacul, si lasa sa fiarba la foc minim/foarte mic/cel mai mic pe care iti permite plita, pentru o jumatate de ora.
Dupa 30 minute, dauga sarea, amesteca de 2-3 ori, dar nu mai mult, sa nu se sparga bobul de arpacas.
Lasa in continuare la fiert, pentru inca 60 minute.
Dupa o ora, adauga zaharul si amesteca pana acesta se topeste.
Mai lasa la fiert maxim o jumatate de ora.
Se ia de pe foc si se adauga cele 2 fiole de vanilie. Se amesteca un pic.
Se pune pe deasupra compozitiei (nu a vasului), folie alimnetara, pentru a nu se face crusta partea de deasupra.
Se lasa la racit pana ajunge laa temperatura camerei (nici macar caldut, pentru ca o data adaugata nuca, aceasta se acreste).
Cand a ajuns la temperatura camerei, se pune romul, nuca, coaja de portocala si de lamaie rase.
Amesteca totul pana la omogenizare.
Pune intr-o tava cu pereti detasabili, niveleaza bine, indeparteaza peretii detasabili, si pune pe deasupra biscutii.
Decoreaza cu cacao, bombonele, nuca, dupa preferinte.
- ytub